Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917

Arrangørens sider,   programmet,   Resultatliste,   rundeoppsett,   våre bilder   vår blogg

Aryan Tari ble norgesmester

Aryan Tari med kongepokalen.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 12. juli 2015) Aryan Tari ble norgesmester! Han vant eliteklassen med 7 poeng. Det ble litt spennende i sisterunden da Kristian Stuvik Holm valgte å spille Jänischgambiten i spansk mot ham. Men de tok en tidlig remis, for det så ut til at Johan Salomon ikke skulle greie å vinne. Det partiet ble også remis, men les mer om sisterunden i eliteklassen på Sjakkbloggen til Tarjei....
>br>På premieutdelinga fikk Aryan Tari H.M. Kongens pokal. Det var en artig pall i eliteklassen. Aryan kunne ha spilt i kadettklassen. Så ung er han. Til høsten skal han starte på sjakklinja på NTG. Og nummer to og tre er ikke så mye eldre. Johan Salomon som fikk andreplassen med 6½ poeng, er to år eldre, og Kristian Stuvik Holm er bare ett år eldre. Kristian gjorde ei veldig god turnering med tredjeplassen, og det synes vi er storveies.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bjørn Robert og Eirik med pokaler

Bjørn Robert med pokalen fra junior B-seieren
Foto: Tore Kristiansen

Eirik med pokalen fra klasse 2.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 12. juli 2015) Lørdag ettermiddag var det premieutdeling for Landsturneringa. Vi fikk ikke så mange pokaler denne gangen. Mads fikk deltakerpokal fra lilleputt (men Mads hadde reist hjem mange timer tidligere og var der ikke tok imot premien.)
Sverre fikk pokal for 16. plassen i klasse 5, men Sverre var heller ikke til stede så vi har ikke bilde av ham med pokalen.
Bjørn Robert vant junior B-klassen, og fikk en stor pokal. Det var fortjent etter godt spill denne uka.
I klasse 2 fikk Eirik glasspokal for 14. plassen sin. Den er nå pakket godt inn, for den blir med ham på ferieturen i USA.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hele 9 remiser i sisterunden - men alle var kampremiser

Audun var den eneste av våre som vant i sisterunden. Her fra 7. runden på torsdag.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 12. juli 2015) Den niende- og siste runden kom i gang noen minutter forsinket den siste lørdagen slik det er vanlig. Det er mange beskjeder som skal gis ved starten av den siste runden. Bl.a. ga turneringssjef Otto Milvang beskjed om når den neste runden starter, slik han gjorde før hver runde, men denne beskjeden var litt annerledes: - og neste runde starter lørdag 9. juli 2016 i Tromsø.
Alle våre 14 spillere var godt forberedte, og det var ingen som satset på raske partier for å dra hjem tidligere. Det ble kjempet på alle bord, og merkelig nok ble det mange remiser i denne runden. Hele 9 av dem, og nesten alle var kampremiser. Det er nesten litt rart at ingen av dem endte i tap, for det kan skje når man overspiller stillinga.

I aldersklassene var Henrik forventningsfull før rundestart, og han skulle møte Marte Kyrkjebø fra Stavanger. Det ble firspringer på Henrik, og det var tydelig at Marte ikke ville forsøke å vinne. Da var det enkelt for Henrik å utligne, og det tok litt tid før en eneste brikke ble slått av. Uti midtspillet fikk Henrik et godt press på kongestillinga hennes. Men hun forsvarte seg godt, og til slutt endte det i remis, men det var ikke for at Henrik ikke forsøkte. De to spilte lenge etter at alle de andre i juniorklassen hadde gitt seg. Men det var ikke noe i stillinga, og da Marte heller ikke gjorde noen feil, måtte Henrik innse at det ble remis.
Bjørn Robert fra Molde møtte Eskil Ekeland Grønn, og Eskil åpnet aggressivt og ofret bonde i åpninga for aktivt spill. Bjørn Robert var ikke nøyaktig nok, og han kom litt bakpå. De rokerte til hver sin side. Eskil satte i gang et massivt angrep på kongestillinga til Bjørn Robert, og da han ofret offiserer for å komme gjennom, stimlet mange kadetter og juniorer rundt bordet for å følge med. At noen ofrer to offiserer er ikke hverdagskost, selv ikke i ei Landsturnering. Det var det Eskil måtte gjøre for å få et gjennombrudd. Han gjorde det, og Bjørn Robert tapte. Men Bjørn Robert har med 3 av 8 poeng (+ en walk over da motstanderen ble syk rett før runden startet) i juniorgruppa er meget godt tatt i betraktning hans lave ratingtall.

Petter møtte en av de i kadettklassen med lavest ratingtall. Kristian fra Groruddalen ble vi godt kjent med på tirsdag, da han var med på laget vårt i fotballturneringa. Petter åpnet med Retis åpning, og det har han ikke gjort så mange ganger før. Petter hadde terrengfordelen, og fikk brutt opp Kristians stilling med et bondebrudd på f5. Men Kristian forsvarte seg godt, og stillinga var i nesten i balanse hele tida. Petter fikk ikke til et massivt angrep, siden han ikke fikk med alle offiserene sine. Petter er ikke så godt vant til denne stillinga han satte opp sjøl. Men det ble avviklet til et likefarget løpersluttspill der Petter fikk en liten fordel da han kom bakom Kristians bønder som på dronningfløya alle sto på svart. Petter fikk tatt a- og b-bøndene, mens Kristian hadde en fribonde i h-linja, som Petters konge hadde kontroll på. Men i sluttspillet spilte Petter litt for raskt (ikke i tid, men i antall trekk. (I sluttspill skal man ofte bruke mange trekk på å få en fordel eller vinne.)), og han flyttet fram de to fribøndene sine på dronningfløya. Men den svarte kongen rakk akkurat fram og fikk stoppet dem. Og da var det remis. Noen av tilskuerne mente at Petter burde ha tatt seg bedre tid til å konsolidere stillinga før han avanserte med bøndene, men vi har ikke sett på stillinga i detalj, så vi kan ikke garantere at det var vinst i den. Uansett var det både ei åpning, et midtspill og et sluttspill som Petter lærte mye av.
Mads spilte Trondheims Ulrikke Langvik. Mads spilte sin sedvanlige åpning med hvit, og Ulrikke var godt forberedt. Hell- og Trondheimmiljøet har hatt med Edwin David som trener i Landsturneringsuka, og de satt i baren på hotellet vi bodde på, og preppet samme morgen. Men Mads spiller disse stillingene hver gang, og han vet hvordan han skal spille i midtspillet. Der fikk han en liten fordel da de fikk byttet av de fleste offiserene. De hadde bare to tårn og en lett offiser hver. Og Mads sin springer var bedre enn Ulrikkes løper. Mads fikk en fribonde som Ulrikke måtte bruke litt tid og trekk på, og det førte til at Mads fikk et sluttspill som han sjøl mente at han skulle vinne. Mads hadde en sterk fribonde i a-linja. De gjorde noen småfeil begge to, men det ble litt vanskeligere for Mads da Ulrikke også fikk seg en fribonde på motsatt kant. Ulrikke ofret sitt siste tårn på Mads' fribonde, og Mads måtte ofre sitt tårn på hennes. Da ble det remis.

I klasse 5 gikk det ikke bra i denne runden. Det ble tre tap. Sverre spilte spansk åpning. De byttet ikke av så mange bønder, og motstanderen fikk med svart en stor terrengfordel. Han flyttet alle bøndene sine i b-d-linjene fram til femteraden, mens Sverre trekte seg litt bakover på brettet. Men midtspillet greide Sverre å ri av stormen, og de kom ut i tårnsluttspill med likt materiell. Begge hadde fribønder de forsøkte å presse fram til forvandlingsfeltet. Dessverre for Sverre var kongen hans sperret av på førsteraden, så den ble ikke med i spillet, og da var det lettere for motstanderen å føre inn sine bønder slik at Sverre tapte partiet.
Eli Marit møtte kongeløperåpning, og slike uortodokse åpninger passer Eli Marit meget bra. Hun kom flott ut av åpninga. I midtspillet hadde begge to press på hverandres stillinger. Han truet sjakk matt på Eli Marit, og det skulle Eli Marit avverge. Hun skulle slå den ene springeren slik at den dekket matten. Men da hun gjorde trekket sitt, slo hun den andre springeren, og da ble det matt i tre trekk. Hun hadde sett varianten, men tenkt så lenge på den at hun glemte det første forsvarstrekket og gjorde det neste i stedet. Det er noe som mange sjakkspillere, også på toppnivå, har erfart. Dette skjer fra tid til annen.
Arild spilte fransk forsvar. I midtspillet fikk hun en liten fordel på dronningfløya, og da hun også truet sisteradsmatt, måtte Arild gi løperen sin for å unngå det. Han rasket med seg i stedet to bønder, men da var det sluttspill med dronning mot dronning og løper og dessverre for Arild var den løperen ganske sterk. Motstanderen, Anniken fra Tromsø som har ved en anledning vunnet over en 1700-spiller, gjorde ingen feil, og da ble det vanskelig for Arild å komplisere det til. Han tapte partiet.

Morten i klasse 4 åpnet med Tarraschforsvaret, og han spilte kjempegodt og fikk utlignet tidlig i midtspillet. I sluttspillet hadde Morten en liten fordel da motstanderens bondestruktur var litt dårligere. Morten skriver sjøl om partiet sitt: - Han fikk en billig remis da jeg var trøtt og småsyk i dag. Normalt skal jeg bruke lang tid på å kontrollere inn, men han fikk ett mattbilde med løper, tårn og dronning og jeg måtte gi en bonde da vi byttet av de tunge offiserene. Fikk tilbake bonden og da var det ok med remis.

I klasse 3 ble det to remiser igjen på remiskongene våre. Iver spilte sin sedvanlige italienske åpning. Iver spiller den moderne varianten som er en posisjonell åpning. De avviklet tidlig til sluttspill, der Iver hadde en ørliten fordel i litt bedre plasserte offiserer. Iver og Ingrid fra Modum hadde dronning, tårn og løper hver. Hun vant en bonde, og den fikk hun fram til tredjeraden der Iver stoppet den. Det Ingrid hadde oversett var at Iver bare kunne ta bonden. Det så jo ut til å være offisersbukk, men da dronninga hennes slo igjen, sjakket Iver hennes konge og fikk evig sjakk, og det ble remis.
Øyvind ville ikke spille mot Benoniforsvaret og han kom litt skjevt ut av åpninga. Øyvind fikk en dobbeltbonde i c-linja, og det kunne ble ei ulempe hvis de kom til sluttspill. Men Øyvind hadde mer aktive offiserer. I sluttspillet hadde de alle de tunge offiserene på brettet, og Øyvind mistet en av bøndene sine. Men han fikk den tilbake seinere da han fikk byttet av dronningene og det ene tårnet, og de kom ut i ei ubalansert stilling der begge hadde tårn og springer hver. Øyvinds konge var mer aktiv, men motstanderen fikk to sammenhengende fribønder. De satt og spilte lenge, og vi ble litt engstelige da Øyvind brukte opp nesten all tida si. Men da ingen av dem ville forsøke å vinne, ble de enige om remis.

I klasse 2 møtte Eirik spilte mot John Kr. Johnsen som er fra Vevang men har bodd i Oslo i 50 år. John er en aktiv spiller, og han ser hele tida etter muligheter for angrep. Det erfarte Eirik i dette partiet. Det ble en litt merkelig variant av hvit i dronninggambit. Eirik bukket kvalitet og bonde tidlig i midtspillet, men han vant det tilbake litt seinere. John forsøkte å komplisere det en del, men da Eirik rodde av det, tilbød han remis. Han kalte det sjøl for en pyseremis for han sto nok littegrann bedre da de endte partiet.
Tore møtte Moldes Ivar Kosberg. Tore var forberedt siden Vegard møtte ham i Rosecupen og visste hva han spilte. Det ble Pircs forsvar. De sto og stampet mot hverandre i midtspillet, og det var litt rart at Tore brukte mer tid på trekkene enn Ivar gjorde. Ivar er kjent for å komme i tidsnød. Tore angrep den hengende bonden på d6, men den ble forsvart, og da forsøkte Tore seg på kongefløya, før han forsøkte andre alternativer. Til slutt fikk Ivar konsolidert på alle steder, og han kom til angrep. Han fikk inn et godt støt i f-linja på et tidspunkt da de fleste av Tores offiserer var på dronningfløya. Partiet tok lang tid, men det endte med at Ivar brøt gjennom, og Tore tapte.
Audun møtte Benkögambit. Han ga bort b-bonden sin tidlig, slik at det var materielt likt, og Ida fikk et godt press nedover dronningfløya. Hun fikk også plassert en springer på d3 som var dekket av bonden hennes på c4. Den springeren tok Audun da Ida bukket den, og da var partiet vunnet av Audun selv om det gikk noen trekk til før han kunne forlate brettet.

Vegard i klasse 1 spilte nok et severdig parti. I denne runden møtte han Tore Langmyhr fra Trondheim Sjakkforening. vegard spilte engelsk åpning i denne runden, og han endelig var det noen som spilte den varianten som han har forberedt i mange timer før Landsturneringa startet. Begge hadde fianchettert kongeløperen sin, og Langmyhr gikk til et press på kongestillinga til Vegard. Det var ikke noe problemer for Vegard å forsvare seg. Etter at det var konsolidert der, fikk Vegard et motspill i sentrum der han vant en kvalitet. Men Langmyhr har en aggressiv spillestil, og han fikk åpnet ei ny linje inn mot Vegards kongestilling og angrep selv om han hadde kvalitet under. De kom i sterk tidsnød der begge spillerne hadde bare ett og to minutter igjen på mange trekk før tidskontrollen. Vegard måtte ta hensyn til mattrusler, og Langmyhr truet det ene tårnet hans. Da røyken hadde lagt seg, og de hadde kommet ut av tidsnøden, hadde de byttet av nesten alle offiserene og var ut i et tårnsluttspill som var remis.

Før sisterunden

(Tore, 11. juli 2015) Sisterunden er alltid vanskelig å spå. Man vet ikke om motstanderen er lei av mesterskapet og vil tidlig hjem, eller om han/hun vil kjempe og kjempe for poenget. Og hvordan er ens egen vilje oppi det hele? Samtidig er det alltid lettere å avslutte ei turnering på en liten opptur. Hjemreisa blir litt lettere da.

Våre spillere i aldersklassene bør ikke ta ferie ennå. Her kjemper man om ære og ratingpoeng. Bjørn Robert har allerede vunnet Junior B, men han kommer garantert ikke til ville ta en tidlig remis. Det ligger ikke for ham. Mads møter Ulrikke fra Trondheim Sjakkforening, og de har møttes før. Siste gangen de møttes var vel i Kristiansund Grand Prix i januar, og da vant Mads. Henrik og Petter er også favoritter i sine partier.
I klasse 5 har det gått litt skeis med våre. Sverre kjemper om en god plassering, og da må han vinne i dag. Eli Marit og Arild kjemper nok mer om ratingpoeng.
I klasse 2 kan Eirik gjøre en god figur hvis han får det til å gli godt i dag. Eirik ligger godt inne på premieplass før runden starter. Tore og Audun er et stykke unna.
Iver og Øyvind i klasse 3 har ingen sjanse på premieplass, og det har heller ikke Morten i klasse 4. Da blir det andre motiver de må hente fram for å spille godt i dag.

Flott innsats i NM i lynsjakk

Morten, Mads og Arild følger med på finalen i kadettklassen. Petter spiller mot Eskil Ekeland Grønn.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 11. juli 2015) NM i lynsjakk ble arrangert fredag kveld. Det var over 400 deltakere, og arrangementet kom i gang en halvtime for seint. Siste premieutdeling var kvart på elleve på kvelden. Vi hadde med mange spillere denne gangen.
Sverre spilte i klasse 5. Der var det to innledende grupper. Sverre startet friskt med 4 seire, før han avsluttet med 3 tap. Det ble ikke nok poeng til å komme seg videre til finalerunden.
Morten spilte i ei av de innledende gruppene i klasse 4. Han kom seg heller ikke videre til finalen.
I ei av de innledende gruppene i lilleputt spilte Mads. Det ble 3 poeng og ikke avansement.
Eirik, Audun og Vegard spilte i klasse 2. Der var det hele 5 innledende grupper, men Eirik og Audun fikk ikke nok poeng til å gå videre til finalegruppa. Vegard spiller i klasse 1 i Landsturneringa, men i lynsjakk er det ratinga på Sjakkforbundets juniliste som gjelder, og der er Vegard en klasse 2-spiller.
Henrik spilte i juniorklassen, og han gikk heller ikke videre til finalegruppa.
Bjørn Robert ble plassert i klasse 4 av turneringssjefen. Han hadde meldt seg på tidsnok til klasse 3 der han ratingmessig hører hjemme, men navnet hans sto ikke på listene. Siden alle gruppene i klasse 3 var fylt opp med spillere, fant turneringssjefen en ledig plass i klasse 4 og satte ham der. At en så god spiller skulle spille lynsjakk mot klasse 4-spillere var jo rått parti. Bjørn Robert vant den innledende gruppa si enkelt.
Moldes Jan M. Svensen gikk videre til finalen i klasse 3. Han spiller i Landsturneringa i klasse 2, og han har gjort det godt der. Men han står uten ratingtall, og arrangøren plasserte ham merkelig nok i klasse 3. Både vi og Tarjei ristet litt på hodet over arrangørenes litt merkelige avgjørelser, for det var uheldig for klasse 3-spillerne å møte en god klasse 2-spiller. For Jan M. gikk selvsagt til finalen i klasse 3. Også Roar Nakken fra Aalesunds gikk overraskende nok til finalen i klasse 1. Overraskende siden Roar ikke er kjent for å være rask på klokka.

De ulike finalene startet på ulike tidspunkt. Om finalen i mesterklassen og hvem som ble norgesmester i lynsjakk, kan leses på Sjakkbloggen til Tarjei...

Petter startet finalen i kadettklassen med å spille remis mot Endre Machlik, og det var bedre enn tapet mot samme i den innledende gruppa. Petter gjorde sine saker bra, og møtte ut i rundene Eskil Ekeland Grønn. Petter slet litt med en bonde som Eskil hadde fått helt fram til andreraden, og i tidsnøden og diagonalene som var rundt bonden, gikk Petter sjakk matt. Eskil og Endre var suverene i klassen, og Petter kjempet om tredjeplassen. Han vant i sisterunden, og da utfordrerne hans tapte, ble det tredjeplass på Petter! Det er en sterk prestasjon!
Bjørn Robert var nesten like suveren i finalen i klasse 4 som han var i innledende. Men i finalen møtte han sin overmann i Dag B. Nord (Han kjenner vi godt, vi som er fra Kristiansund, siden han var en av de fem i kadett B-klassen fra NM på Lillehammer i 2013 som ikke var fra Kristiansund). Dag var også på laget som tok sølv i NM i laglyn onsdagskvelden, så lynhai er han. Dag og Bjørn Robert spilte remis innbyrdes. Dag vant alle de andre partiene, mens Bjørn Robert måtte avgi en remis til. Men 2. plass er sterkt av Bjørn Robert!

Moldes Jan M. Svensen var i finalen i klasse 3. Han kom på delt førsteplass, og da ble det omkamp. I den første omkampen ga Jan opp i ei stilling sønnen og svigerdattera ikke skjønte hvorfor. Men de er jo mesterspillere begge to. Jan M. ble nummer to i klasse 3.

Finalen i klasse 2 begynte etter at de andre var kommet godt i gang. 10 spillere spilte berger, og det ble 9 runder på hver. Ganske tidlig krystalliserte det seg ut tre spillere som kjempet om poengene. Vegard ledet med 4 av 4. Det samme gjorde Stavangerguttene Benjamin Fossan og Alseit Kizatbay. Vegard tapte mot Benjamin i deres oppgjør, men Vegard slo til gjengjeld Alseit. Før nest siste runde lå de likt, men da skulle Benjamin og Alseit spille mot hverandre. Vegard kunne stikke fra. Benjamin ledet klart i partiet mot Alseit, men ble lurt, som så mange andre, og tapte. Vegard tapte også sitt parti, og da var det Alseit som ledet. I sisterunden trengte Alseit bare remis for å bli vinner. Men Gisle Bjugn ville det annerledes og vant. Vegard satt på nabobordet og fulgte med, og så at Alseit tapte. Hvis Vegard vant, ville det bli omkamp. Lenger nede i rekka ble det bare remis på Benjamin så han kom uansett bak. Kanskje ble Vegard distrahert av spillet på nabobordet, for han bukket offiser og tapte sitt parti. Alle favorittene avga poeng i sisterunden! Nerver?
Men det ble en gledelig 3. plass på Vegard i klasse 2.

Vegard vant nabooppgjøret

Her innser Roar at det blir vanskelig å holde partiet mot Vegard.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 11. juli 2015) Åttende- og nest siste runde startet fredag til vanlig tid klokka 1030. Det var fortsatt litt kjølig i Landsturneringsbyen, og selv om det var noen shorts og kjoler/skjørt å se, hadde de fleste på seg langermete. Sola og varmen kom imidlertid utover dagen. Det ble 2 seire på oss i denne runden, 6 remiser og 5 tap. Dessverre tapte alle i klasse 5 og i aldersklassene. Det var de to gamle guttene, Vegard og Audun som sto for våre to seire. De to har et spesielt sted i hjertet til mange i Sjakklubben, for de to var dem som opprettholdt juniorgruppa vår for 7-10 år siden. Uten dem hadde vi ikke hatt noe å bygge på, og uten dem hadde ikke Øyvind, Henrik, Iver og seinere Mads hatt noen eldre gutter å se opp til og matche seg mot i klubben. Vi hadde kanskje ikke vært den store og aktive klubben vi er i dag, hvis ikke Vegard og Audun hadde holdt ut med oss gamlinger i de årene. Derfor gleder det et gammelt sjakkhjerte at det var nettopp de to som vant.
Men over til detaljene:

I aldersklassene ble det full stopp for Henrik da han møtte en av forhåndsfavorittene, arrangørklubbens Johannes Haug. Henrik gjorde om på trekkrekkefølgen i åpninga, og han kom helt skjevt ut. Henrik pådro seg en isolanibonde i d-linja som han pga. feilen tidligere tapte. Det førte til en bondestorm som Henrik ikke kunne ri av.
Bjørn Robert fra Molde spilte et veldig godt parti mot Stavangers Marte Kyrkjebø. De kom ut i sluttspill med dronning og løper hver. Da Bjørn Roberts randbonde ble truet, ofret han den og spilte i stedet svært aktivt med dronning og løper. Selv om Marte da hadde en fribonde i a-linja, var det ikke mer enn remis i stillinga. Bjørn Robert truet også med å ofre løperen og sette henne sjakk matt, hvis hun spilte feil. Bjørn Robert har en utrolig fin sluttspillteknikk. Han nekter å forsvare seg til døde, men spiller heller svært aktivt. Han har nå 4 poeng i juniorgruppa, og han har allerede vunnet Junior B-klassen.
Vi gratulerer!

Petter fikk hvit, sannsynligvis for siste gangen i dette mesterskapet, og da mente han at han kunne åpne med Sokolskijs åpning (1.b4) som har blitt ei signaturåpning for Petter. Tromsøjenta Elise Sjøtten Jacobsen forsøkte seg med en lurevariant, men siden Petter har møtt akkurat den varianten mot Trond Harald hjemme i klubben, gikk han ikke i fella. Petter lukket dronningfløya med sine bønder langt framme, tok lang rokade slik at kongen sto sikkert, og gikk til angrep på kongefløya. Men der hadde også Elise sine offiserer og Petter måtte ofre et par bønder for å få noe spill. Det gikk ikke, og Petter tapte. Petter hadde nok startet angrepet litt for tidlig, og han kunne ha tatt med seg flere av de lette offiserene som sto på dronningfløya, før han ofret bøndene. Men partiet var nyttig lærdom for Petter som ikke har fått spilt akkurat den oppsetninga før. Petter har fremdeles gjort det over all forventning i kadettklassen, og vi er strålende fornøyd med både spillet hans som har modnet kraftig den siste måneden, og uttellinga i antall poeng.
Mads har spilt mot arrangørklubbens Isak Sjøberg tre ganger før. Denne gangen ble det fransk forsvar, og Isak spilte Tarraschvarianten med 3.Sd2, og det er en variant som Mads ikke kan noe om. Mads har bare for noen måneder siden skiftet over til fransk som førsteforsvar mot 1.e4, og han har ikke fått oversikt over alle variantene til hvit. Før det var gått 20 minutter til sammen på begge to hadde de spilt 15 trekk. Da hadde Mads fått jaget den hvite kongen ut av rokaden og bort til g2, men i samme rennet hadde Mads plassert sine offiserer slik at de ikke "snakket sammen". De var totalt ukoordinerte, og de sto i veien for hverandre på dronningfløya. Det hadde blitt ei åpen f-linje og ei åpen c-linje, men Mads kunne ikke utnytte noen av dem. Da begynte Isak å tenke. Og han tenkte i 50 minutter på det neste trekket sitt. Da det kom, brukte Mads en halvtime på sitt svar. Isak fikk et flott angrep på kongestillinga til Mads, og det kunne ikke reddes. Det at offiserene til Mads sto i veien for hverandre gjorde at han heller ikke rakk å få til noe motangrep et annet sted på brettet. Isak satte Mads sjakk matt i en fin matt med løperen på h6. Partiet var en fin lærdom for Mads.

I klasse 5 gikk det ikke så bra i denne runden. Sverre spilte firspringer, og han kom helt fint ut. Motstanderen ofret løperen sin på Sverres h-bonde, og da Sverre ikke torde ta den, sto han plutselig bonde under, og med et angrep på kongestillinga si i stedet. Sverre avverget det, og forsøkte å gå til motangrep i de halvåpne h- og g-linjene, men han kom ikke gjennom. I midtspillet og sluttspillet mistet Sverre flere bønder og tapte partiet.
Eli Marit spilte mot fransk forsvar, og hun kom helt fint ut av åpninga. Eli Marit spilte litt for raskt i denne runden. Sønnen og familien kom hjem fra sydenferie tidlig fredag ettermiddag. Eli Marit kom ut i et sluttspill som var tapt. Motstanderen fikk inn en bonde til ny dronning, og da var det bare å gi opp.
Arild spilte Ponzianis åpning, og han kom fint ut av åpninga med stor terrengfordel. I midtspillet var det litt ubalanse mellom brikkene deres, men det var Arilds brikker som var mest aktive. I en kombinasjon der Arild skulle vinne en offiser, overså han en mellomsjakk, og tapte i stedet sjøl offiser og partiet.

Morten i klasse 4 møtte Nimzoindisk. I midtspillet vant han kvalitet for bonde. Men Morten hadde også en svak bonde til som motstanderen fikk litt seinere. To bønder og springer for tårn var greit for motstanderen som presset på med sin bondemajoritet. Morten turde ikke bryte opp stillinga, og han tok heller remis enn å risikere enda et tap.

I klasse 3 ble det to remiser. Iver spilte semislavisk forsvar slik han hadde forventet det i forberedelsene torsdagskvelden. Iver gikk inn for aktivt spill, men motstanderen avverget det, og de kom ut i sluttspill som var remis, og de tok remis. Det ble dronninggambit på Øyvind, og tidlig avbytte på d5. I midtspillet spilte Øyvind godt, og gjorde slik at motstanderen fikk en dobbeltbonde i f-linja. Øyvind selv hadde en isolert dronningbonde, men den brukte han til å skape litt aktivitet, for Øyvinds offiserer sto på bedre felter enn motstanderens. Dessverre greide motstanderen å avvikle til et fordelaktig sluttspill der Øyvind hadde springerparet mot løper og springer, samt at de hadde tårnene sine. De ble byttet av, og det samme ble en springer hver. Men da hadde Øyvind fått en fribonde i c-linja som løperen måtte stå og passe på. Øyvinds springer kunne hoppe slik den ville. Men motstanderen kunne også få seg en fjern fribonde i h-linja. Dette ble et langt parti, og til slutt var de på tilleggstida begge to. Øyvind ga motstanderen to fribønder på kongefløya, og tilskuerne lurte på hvem som vant. På et tidspunkt mente vi at Øyvind tapte, men så gjorde motstanderen et annet trekk enn det vi forventet, og da trodde vi at Øyvind vant. Begge to var litt forsiktige, og da endte det i remis.

I klasse 2 ble det to remiser og en vinst. Eirik spilte Maroczsybindinga mot dragevarianten i siciliansk. Motstanderen lurte ham til å bytte av springeren på d4 i åpninga, men Eirik kom fint ut. Partiet var i ubalanse hele tida, og det er det Eirik liker. Et aktivt press i midtspillet fra Eiriks side førte ikke fram, og han fikk et press nedover f-linja mot seg på slutten av midtspillet. I sluttspillet var det igjen Eirik som presset, og han vant en kvalitet. Men dessverre hadde han ei svært åpen kongestilling, og med både dronninger og tårn på brettet, ville Eirik bli utsatt for evig sjakk (eller mattrusler) hvis han forsøkte å vinne. Derfor tok Eirik remis.
Tore spilte Grünfeldindisk. Han fikk aktive brikker i midtspillet, men det hele endte i remis.
Audun spilte den hyperakselerte varianten i dragevarianten i siciliansk. Motstanderen slo ikke tilbake på d4 med springeren men med dronninga, og det er en variant Audun kjenner godt. Motstanderen valgte imidlertid å rokere kort, og vi trodde at det skulle roe seg, inntil vi så at han gikk til angrep på Auduns kongestilling med g- og h-bøndene. Da ble det plutselig virkelig åpent foran hans egen kongestilling. I denne prosessen vant Audun en kvalitet og en bonde, og med motstanderens vidåpne kongestilling sto Audun klart til vinst. Og det tok ikke lang tid før Audun hadde vunnet.

Vegard i klasse 1 møtte Aalesunds Roar Nakken. Vegard valgte å spille Laskervarianten i dronninggambit, siden han kom godt ut mot Roar med den varianten forrige gang de møtte hverandre. Begge ville ha springere i på sentrale felter i e-linja, men det var Roar som byttet av Vegards springer. Da fikk Vegard en bonde på e4, og ei halvåpen f-linje, som han selvsagt benyttet til å gå til angrep. De brukte forferdelig med tid. Da Roar rokerte kort i det 15. trekket, hadde han 15 minutter + tilleggstida til 40 trekk. Vegard hadde igjen 30 minutter. Vegard vant kvalitet i en kombinasjon mot kongestillinga til Roar, og da han litt seinere fikk byttet av dronningene, fikk en fribonde og fikk åpnet stillinga for tårnene sine; alt i ett kindereggtrekk, var det over og ut for Roar. Etter partiet satt de i analyserommet i mange timer, og da hadde de ikke rukket å komme til de stillingene på slutten som tilskuerne var opptatt av. Dette var et komplisert parti med mange varianter som måtte kalkuleres.

Gigantoppgjør i klasse 1

Vegard Simensen, Kristiansund
Foto: Tore Kristiansen

Roar Nakken, Aalesunds
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 10. juli 2015) I klasse 1 i 8. runden får vi et gigantoppgjør mellom Aalesunds Roar Nakken og Kristiansunds Vegard Simensen. De er begge blant de beste spillerne i Møre og Romsdal. De har møtt hverandre før flere ganger, og det har bestandig vært interessante partier. Det er Roar som skal ha hvit i dag.
I aldersklassene blir det to oppgjør mellom Kristiansund og Nordstrand i dag. Henrik i juniorklassen får svart mot Johannes Haug, og det blir spennende. Johannes er en sterk spiller. Mads skal møte en av sine gamle kamerater i lilleputt, Isak Sjøberg. Også Mads skal ha svart. Petter i kadett møter Tromsøjenta Elise. Alle våre tre har lavere rating enn sin motpart, og vi forventer ikke seier i noen av partiene. Vi håper på det, for alle tre har vist god form de siste dagene.
Eirik i klasse 2 har kanskje snudd skuta si med seieren i går, og vi får se om det var starten på en sluttspurt.
Sverre i klasse 5 har mye å spille for i dag. Med seier vil han fortsatt være med i tetbildet i klassen. Men det er også et revansjeaspekt her. Motstanderen i dag har slått både Eli Marit og Arild tidligere i mesterskapet. Eli Marit spiller mot den samme spilleren som Arild spilte mot i går. Man skulle jo tro at det var få spillere i klasse 5 siden våre møter noen av de samme hele tida, men det er faktisk 57 spillere med i klasse 5. Arild møter en spiller med lavere rating, men så langt ut i mesterskapet betyr ikke det noenting i de ulike klassene. Nå er det poengsummen og hvem man har møtt man kikker mest på.
Morten har vist godt spill i klasse 4, men har ikke greid å få uttelling for det. Kanskje det kommer i dag? I klasse 3 er det likedan for Øyvind og Iver. De spiller godt, og fortjener en seier hver nå.

Pratelagsjakk torsdag kveld

Også Magnus var med på pratelagsjakken torsdag kveld.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 10. juli 2015) Pratelagsjakk er en oppfinnelse av Hans Olav Lahlum. 2-4 spillere på hvert lag, og det spilles over 6 brett. Det var med litt over 20 lag i år. Vi fra Kristiansund stilte med laget OFF! (og det skal uttales på skikkelig kristiansundsvis med trykk på f-ene... :-) ) Der spilte Henrik, Vegard, Petter og Tore. Turneringa startet klokka 18. Trodde vi. Tore var på et møte, og Petter og Vegard kom med bussen fra hotellet og var i salen litt før klokka seks. Da sto Henrik og spilte. De trodde at dette var trening før turneringa startet. Men. Turneringsstart var allerede halv seks, og Henrik måtte spille den første kampen alene. Nå var det heldigvis seeding, og vi møtte nok et litt dårligere lag, for Henrik vant matchen alene hele 6-0!
Dette vakte åtgaum i salen. - Har du hørt om ham som spilte alene og vant hele 6-0 ble hørt lenge etterpå. Vi andre tre, kom da med på laget fra andrerunden, og da gjorde vi det dårlig. Vi tapte 2-4, og vi tre spilte litt dårlig. Henrik var ikke fornøyd med oss. Spesielt at vi gikk på to-trekkermatter og lignende. Men vi fikk en liten revansje i tredjerunden, da vi møtte et bedre lag enn oss. Bare kadetter og en av dem eliteklassespiller. Men vi vant 4½-1½ og det viste seg at Eivind Djurhuus sprakk litt da Vegard og Tore kombinerte mot ham. Petter holdt også et parti, slik at Henrik kunne konsentrere seg om to brett som han selvsagt vant mot kadettspillerne. Heldigvis hadde vi andre tre da vist at vi kunne gjøre nytte for oss på laget. Siste runde i innledninga tapte vi mot et sterkt Bergenslag.

Magnus Carlsen var også med på pratelag, og han hadde med seg tre andre spillere. Magnus spilte på tre brett, mens de tre andre spilte på de tre andre brettene. Taktikken til motstanderne var å sette sin dårligste spiller til å spille mot Magnus på de tre brettene, mens de beste spillerne spilte mot de tre andre. Dessverre for dem, kom Magnus med råd til sine tre lagkamerater underveis i partiene, og Johannes Kvisla var heller ingen dårlig spiller å ha med på pratelaget til Magnus.

Pratelagsjakk er sosialt, og det er prating mellom lagkameratene og også mellom lagene. Flere bilder fra Pratelagsjakken starter her...

Bokgave til Henrik

(Tore, 10. juli 2015) Henrik fikk en bokgave fra Sjakklubben torsdag. Han har vært så flink til å hjelpe til med forberedelsene under Landsturneringa, og han hadde gode treninger med ungdommene i ukene før. Henrik fikk ei bok med dedikasjon og undertegnet av alle deltakerne våre.
Bakgrunnen var også at en trener fra en annen klubb okmt til oss for noen dager siden og mente at Henrik spilte så kjedelig sjakk. Denne treneren hadde sjøl preppet sin elev til et møte med Henrik i tre timer, og de hadde funnet ut at Henrik spiller så kjedelig, og det måtte de prøve å unngå. Det er for så vidt greit nok å mene det, og de forberedte seg godt. Men å komme til oss etter partiet og forklare at Henrik bør spille litt mer aktiv sjakk, var ble en feil. Vedkommende har ikke skjønt at Henrik har en helt annen spillestil. Hos Henrik ligger det i å finne og utnytte motpartens svake felter og styrke sine egne. Dette er en helt annen tradisjon enn Tal som kanskje denne treneren mente at alle ungdommer skal spille som.

Henrik ble lært opp av Axel (og spillet hans ble fintunet av Robin i praktisk spill). Axel er i tradisjonen til svenske Ulf Andersson som var blant topp fire i verden på 1970-tallet, og som mange syntes spilte verdens kjedeligste sjakk. Men det er snakk om et annet nivå, og en annen dybde i sjakkspillet enn bare lette kombinasjoner. Det er snakk om å få kontroll over et felt, og kanskje bare øke kontrollen med en liten desimal i gangen. Det trenger ikke stå brikker på feltet, og kanskje det ikke stå noen der heller. Denne sjakkstilen som Henrik har annammet, er det en stor dybde på. Her må man ikke bare kle av motstanderen, men også se bakom hud og hår og finne motstanderens innerste sjakkvesen. Samtidig blottlegger man seg sjøl på samme måte. Denne spillestilen er mye vanskeligere å lære seg, og den er også vanskeligere å spille. Axel og Ulf Andersson følger i tradisjonen til 1960-tallets store spiller, Tigran Petrosjan, verdensmester 1965-1969, som var eksponenten for solid, posisjonelt spill.

Og siden sjakkbutikken Sjakkmani hadde boka Python Strategy av Tigran Petrosjan til salgs, var det ikke lange veien før boka ble kjøpt og gitt til Henrik.
Og vi må også takke denne treneren som kom til oss. Det betød at vi måtte tenke gjennom dette litt mer grundig enn vi har gjort før.

Henrik og Mads klatrer oppover

Mads vant oppgjøret mellom lilleputtene fra Møre og Romsdal i 7. runden torsdag.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 10. juli 2015) Det kjølige været holdt seg torsdag morgen også. Det var litt kjølig i salen da vi ankom, og bl.a. Eli Marit kom med en gang tilbake til bordet vårt og hentet jakka si. Men været ble bedre utover dagen, og det kom litt sol og varme også.

Sjuenderunden startet torsdag klokka 1030. Og som i går ble det også 4 seire på oss i denne runden. Vi greide å redusere antall tap til 5 og remisene var 4. Dermed var vi nære 50% score, og det har vi ikke vært på ei stund. Kanskje trenden har snudd? Både Mads og Henrik vant i dag, og de har lyst å klatre oppover resultatlista i lilleputt og junior.

I aldersklassene møtte Henrik forrige års lilleputtmester, Nordstrands Andreas Garberg Tryggestad. Andreas har høyere rating enn Henrik, og han var derfor en liten favoritt, men hvitfargen til Henrik utjevnet litt av forskjellen. Tidlig i midtspillet fikk Henrik inn en kombinasjon som truet at Henrik vant en offiser. For å unngå det måtte Andreas enten ofre kvalitet og få en bonde, eller ofre en lett offiser og få to bønder. Han valgte kvaliteten og beholdt sine fire lette offiserer. Men Henriks offiserer sto så sentralt og han fikk så god kontroll over de åpne linjene, at Andreas' offiserer ikke fikk utrettet noe. Presset til Henrik førte til seier og helpoeng, og han har nå 4 poeng i juniorklassen.
Bjørn Robert fra Molde måtte ofre løper for to bønder tidlig i midtspillet mot Eivind Olav Risting. Bjørn Robert holdt ut lenge, og det var også et langt sluttspill med Bjørn Roberts springer og 6 bønder mot Eivinds løper, springer og 4 bønder, men det endte med tap til slutt. Bjørn Robert har 3½ poeng i juniorklassen, og det er kjempebra.

Petter fikk svart for andre gang på rad, og møtte Sämischvarianten i kongeindisk. Det var den åpninga som Petter hadde håpet på da vi forberedte oss på onsdagskvelden. Petter gikk hardt ut på dronningfløya, og ofret bonde for svært aktivt spill. Noen trekk seinere ofret han også løperen sin i angrepet. Sigve sa etterpå at han ikke skjønte hvorfor, og han måtte dobbeltsjekke at det var et offer. Dronninga til Petter kom til et trekk seinere med sjakk på kongen og truet både løper og tårn i tillegg men kongen gikk bare unna, og Petter fikk ikke tilbake offiseren. Han vant imidlertid to bønder, og resultatet ble at han kom ut av skjærmyslene med en bonde mer men med en løper mindre. Det så ikke bra ut. Men det var allerede byttet av flere offiserer, og da Petter greide å bytte av dronningene også, var sluttspillet ikke langt unna. Da sluttspillet kom, spilte Petter med tårn mot løper og tårn, men Petter hadde to bønder mer. Sigve forsøkte å matte Petter, og kom opp med sin konge, men da han ikke fant en matt, gikk Petter til motangrep, og han tok alle Sigves bønder på kongefløya slik at Sigve bare hadde en bonde igjen, mens Petter hadde hele fire av dem. Det endte i remis da Petters to bønder truet med å gå inn til ny dronning. Sigve ofret tårn og løper på dem, og Petter måtte ofre sitt tårn på Sigves siste bonde som holdt på å gå inn til ny dronning på motsatt side. Det var en skikkelig kampremis, det. Petter har 3½ poeng og ligger godt over forventet plassering. Han har 5 remiser, en seier og et tap, og han er, foreløpig, vår remiskonge.
Mads spilte mote Aalesunds store talent, Niklas Unneland. Det ble som vanlig engelsk åpning, og begge to kom fint ut av åpninga. Mads sto litt bedre i midtspillet da han fikk et lite press i sentrum. Mads valgte de helt riktige avbyttene, og da Niklas overså at Mads truet en løpergaffel på dronning og konge, vant Mads både en bonde og en springer. Med offiser over førte Mads partiet sitt fint i havn til et helpoeng. Mads har 4½ poeng, og han er i gang med sluttspurten.

I klasse 5 spilte Sverre Morragambiten i siciliansk igjen, men denne gangen tok ikke motstanderen gambitbonden hans. Sverre fikk da full kontroll over sentrum og et godt spill. Sverre tok også testamentbonden uten at det førte til noen problemer, og Sverre kom ut i sluttspillet med en liten fordel. Men der fikk motstanderen noen fjerne fribønder, som ble for vanskelig å stoppe. Sverre måtte ofre tårnet på den siste av dem, og da var det tapt. Sverre er med sine 6 poeng på en fin 7. plass i klasse 5, og han er i høyeste grad med i tetkampen.
Eli Marit hadde forberedt seg på å møte Blackmar-Diemergambiten, men det ble 1.e4 og firspringer i stedet. Eli Marit kom fint ut, og utlignet tidlig. Eli Marit vant offiser for bonde i midtspillet. Hun beholdt offiseren da de byttet av offiserer til sluttspillet. Der hadde begge dronningene sine på brettet, men motstanderens dronning fikk ikke være så aktiv hun ville, for hun måtte stå og passe på en av Eli Marits bønder som hadde blitt en fribonde og hadde kommet seg helt fram til tredjeraden, bare to felt unna forvandlingsfeltet. Med dronning og løper mot dronning greide Eli Marit å presse bonden helt inn, og hun vant da partiet. Eli Marit har 3½ poeng, og hun nærmer seg målet sitt om 50% score eller bedre. Det beste Eli Marit har hatt i Landsturneringa før er 4%frac12; poeng, og det har Eli Marit lyst til å greie/eller slå i år.
Arild spilte fransk, og han fikk en god struktur på sine bønder, og han fikk gode og aktive offiserer. Motstanderen forsøkte seg med et angrep på dronningfløya, og han vant en bonde. Men Arild forsvarte seg godt, og det ble remis. Arild har 3½ poeng.

Morten i klasse 4 hadde svart mot en forsiktig spiller, Aud Norunn Strand fra Modum. Begge spillerne var forsiktige i oppsettet sitt, og lenge hadde Morten ingen brikker framom sjetteraden sin. Mens Aud Norunn ikke hadde noen lengre fram enn fjerderaden. Femteraden var da ingenmannsland. Morten forsøkte seg med et lite bondebrudd med d5, og det ble endelig kontakt mellom de to brikkesettene. Der sto den svarte bonden på d5 og den hvite bonden på c4 og skulte på hverandre i mange trekk, mens offiserene bak forsøkte å optimalisere sine plasseringer. Dette var et veldig strategisk parti. Det var utrolig interessant hvordan de kjempet om svake og sterke felter, mens de forsøkte å posisjonere seg for det endelige slaget. Da det kom, vant Morten en springer, og de kom ut i sluttspill. Men Aud Norunn hadde fjerne fribønder, og da kongen hennes kom og fikk støttet dem, ble det for vanskelig for Morten som tapte. Morten har 3 poeng.

I klasse 3 hadde Iver forberedt seg på avbyttevarianten i fransk, og den kom. Men motstanderen spilte ikke den varianten som vi trodde, og han spilte en mye bedre en. Men Iver kom seg av sjokket, og han fikk et godt spill. Han utlignet tidlig slik det er vanlig i den varianten, og han fikk plassert dronninga si sentralt i sentrum. Det ble sluttspill med Ivers tårn og springer mot tårn og løper. Da tårnene ble byttet av, var det Ivers bondestruktur som var litt dårligere, men Iver holdt sluttspillet til remis. Iver har 2½ poeng. Det ble Stonewallforsvaret på Øyvind i den 7. runden. Det pleier han ikke spille så mange partier mot. Motstanderen fikk til et godt spill i sentrum, og avviklet til sluttspill der han hadde stor fordel. Øyvinds løper var blant annet lukket inne av sine egne bønder. De to tårnene til motstanderen var også svært så aktive og sto på tredjeraden. Øyvind tapte, og han har 3 poeng.

Eirik vant endelig igjen i klasse 2. Han kom litt på offensiven i midtspillet da han fikk ei halvåpen f-linje. Eirik var mer aktiv i bruk av offiserene sine enn motstanderen, som la seg littegrann bakpå. Eirik kom ut i sluttspillet med springer over, men begge hadde dronning og tårn. Eirik hadde også to sammenhengende fribønder på dronningfløya. Tårnene ble byttet av, men dronninga til motstanderen var iherdig i sine forsøk på å sjakke Eiriks konge. Eirik husket da hva Axel sa på ei trening før Landsturneringa i Sandefjord i 2012, at dronninga kan sjakke mye, men ikke evig. - Du kan komme deg unna, tenkte Eirik, og da han greide det, var partiet vunnet! Eirik har 4½ poeng.
Tore spilte remis. Det var en kamp på dronningfløya, men da Tore på et intrikat vis greide å ta tilbake bonden han hadde mistet, ble det likt igjen. Sluttspillet der begge hadde tre bønder på kongefløya og tårn og lett offiser var remis, og det ble det. Tore har 3 poeng.
Audun fikk også et angrep på seg i f-linja slik som i forrige runde. Nå hadde Audun hvit. Det avverget han, men kom ut i sluttspillet med bonde under. Auduns tårn var litt mer aktiv, men motstanderen greide å file seg fram til ei vunnet stilling. Audun har 1½ poeng.

Vegard i klasse 1 valgte å bytte åpning i denne runden fra engelsk til 1.d4 og han møtte slavisk forsvar. Det var et rolig spill der begge to forsøkte å få kontroll over sentrum, og begge ville ha en springer der. Motstanderen greide til slutt å få ei halvåpen f-linje som han fikk litt spill i. Da bukket Vegard, og tapte partiet. Vegard har 2½ poeng.

Før 7. runden torsdag formiddag

(Tore, 9. juli 2015) Henrik møter kadetten Andreas G. Tryggestad i sitt parti i juniorklassen. Andreas valgte å spille i juniorklassen selv om han er første års kadett. Andreas har høyere rating enn Henrik, og vi forventer ingenting. Henrik er flink til å forberede seg, så vi håper det beste.
I lilleputt får vi et oppgjør mellom to talenter fra Møre og Romsdal. Mads fra Kristiansund møter Niklas fra Ålesund. Mads er storfavoritt, men Niklas har spilt svært så godt i mesterskapet, og kanskje han kan komme med en skrell? Vi håper ikke det.
Petter møter Sigve fra Trondhjem (Elefantenes sjakkakademi), og det er et parti vi gleder oss til. Petter har svart igjen, og forberedte seg godt i går kveld. Ulempen er at Sigve de siste årene har spilt mange forskjellige åpninger, så det var en god del å kikke på. Men nærmere midnatt hadde Petter og vi funnet ut hva han skulle gjøre.
I klasse 5 spiller Sverre på andrebordet, og han er så til de grader med i teten. På førstebordet spiller de to lederne som ligger ½ poeng foran Sverre. Her må vi følge med både på Sverres parti og partiet på førstebordet.
Vi følger også med på 10 andre partier på bloggen vår, og vi håper at trenden for vår gruppe snur litt i dag. Kanskje vi kan greie 50% score igjen!

Laglyn med tidshandikap onsdag kveld

Norgesmestrene til venstre
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 9. juli 2015) Laglyn med tidshandikap er et sosialt og artig arrangement som arrangeres en av kveldene i Landsturneringa. Vi stilte med to lag. Det ene Prophylaxis of Evil hadde Eirik, Petter og Sverre med. Sverre er en studiekamerat av Eirik, og han var også med oss på fotballbanen tirsdagskvelden. De fikk 6 lagpoeng, og var nære på å gå videre til finalen. Laget de tapte mot i sisterunden, gikk videre til kvartfinale.
Vårt andre lag het Mørejarlene og besto av Vegard, Tore og Bjørn Robert, og de fikk også 6 lagpoeng.
Magnus Carlsen var også innom og deltok. Denne gangen hadde han ikke med seg to supersterke spillere slik at de bare fikk 30 sekunder i hvert parti, men laget var sammensatt med en miniputt og en 2000-spiller på andrebordet. Det gjorde at laget til Magnus fikk litt bedre tid i noen av rundene. Men de kom seg ikke videre til kvartfinalen de heller.

De suverene norgesmestrene var et godt sammensatt lag med kadettene Andreas Tryggestad fra Nordstrand, Eivind Bruaset fra Trondheim og miniputten Alexander Øye-Strømberg fra Hell. Sistnevnte imponerte alle som sto og fulgte med på. Han var rask på klokka og holdt også på å vinne partiet i finalen, da laget hans bare hadde 1 minutt mot motstandernes 9 minutter.

Vegard forsøkte seg med en stor kombinasjon

Vegard kombinerte i 6. runden onsdag
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 9. juli 2015) Det var grått vær og regn da runden startet onsdag. Og det ble mer grått og mer regn utover dagen. I spillesalen var det for første gang litt kjølig, og bukser, gensre og jakker kom på ganske raskt utover formiddagen. Da er det kjekt å spille sjakk når været ikke innbyr til noen slags uteaktiviteter.

Sjetterunden startet onsdag klokka 1030, og vi fikk totalt 4 seire, 3 remiser og 6 tap i denne runden. Hvis vi ser på forandringa i det norske ratingtallet, er det de fleste av våre spillere som tjener rating. Det er naturlig siden mange av våre spillere var blant de lavest rangerte i sine klasser, og da kan vi ikke forvente at de skal vinne i hver eneste runde.

I aldersklassene måtte Henrik gå inn i tenkeboksen da han i åpninga ble forsøkt lurt av Jonas Rasmussen fra Bergens. Henrik tenkte over en halvtime på stillinga. Da hadde han funnet ut hva som var skjedd, og han hadde lagt ei plan videre. Henrik fikk en fordel i midtspillet og han avviklet til et fordelaktig sluttspill der motstanderen gjorde det mye enklere for Henrik da han bukket løperen sin. Et greit helpoeng for Henrik som nå har 3 poeng i juniorklassen.
Bjørn Robert fra Molde som er med oss i Kristiansundsgjengen siden Molde ikke har noen egen ungdomsgruppe, gjorde sine saker svært så bra i sjetterunden. Han møtte Hells Trygve Dahl og vant! Trygve har 600 ratingpoeng mer enn Bjørn Robert, men det var ikke nok i går. Bjørn Robert tok et par bønder, og han var sterk nok til å beholde dem i sluttspillet, og få en av dem fram til ny dronning. Bjørn Robert har 3½ poeng i juniorklassen, og det er over all forventning.

Petter spilte svart og valgte den rolige berlinervarianten i spansk igjen. Treneren sier at de så ikke så mye på åpninga før NM, men Petter har drevet intensive egenstudier og hadde mange treningspartier med varianten hjemme i ukene før mesterskapet startet. Berlinervarianten er en remisvariant på toppnivå, og hvis hverken hvit eller svart gjør feil, ebber det også ut til remis på lavere nivå. Det gjorde det også i partiet til Petter i 6. runden, og spillerne ble enige om remis. Petter har 3 poeng og ligger godt over forventet plassering. Han har 4 remiser, en seier og et tap.
Mads spilte et greit parti i lilleputt. Han kom fint ut med svart uten noen store fordeler, men spilte ut motstanderen i dronningsluttspillet. Det eneste utenom det vanlige som skjedde under partiet var at Mads veltet colaflaska si og måtte bruke litt tid på å tørke opp etter seg. Mads har 3½ poeng og etter en laber start, klatrer han nå oppover resultatlista.

I klasse 5 spilte Sverre mot Evansgambiten. Det er i Kristiansund Stigs åpning, men Sverre sier at han aldri har spilt mot den åpninga mot Stig. Så Sverre tok ikke gambitbonden, og da ble han presset litt bakover, før han fikk sving på brikkene sine og fikk utlignet i midtspillet. Det så ut til at partiet skulle ta sin tid, men Sverre satte opp en enkel mattrussel som motstanderen overså, og plutselig var partiet ferdig. Da har Sverre 5 poeng, og ligger på 3. plass i klasse 5. Han ligger ½ poeng bak lederne, og han har ½ poeng til forfølgerne.
Eli Marit vant endelig igjen. Eli Marit vant en offiser i åpninga, men motstanderen ga ikke opp for det, og spilte aktivt videre. Hun fikk en sterk fribonde i d-linja som Eli Marit måtte ta hensyn til. Da Eli Marit til slutt greide å stoppe den, var det enkelt å vinne partiet. Eli Marit har 2½ poeng, og hun har planer om å ta flere poeng i de tre siste rundene.
Arild spilte ei Ponzianis åpning som han har ventet på å få brukt lenge. Han kom godt ut, og fikk en sterk bondekjede på dronningfløya, og der fikk Arild også brutt gjennom, og vant alle de svarte bøndene. Men på kongefløya var det litt mer åpent, og der gikk selvfølgelig motstanderen til motangrep. Han hadde noen mattrusler, men Arild dekket dem fint opp, helt til Arild gjorde en feil og ga bort et tårn. Siden dronningene også ble byttet av, var det ikke noe håp om å redde partiet, og det ble tap i denne runden.

Morten i klasse 4 spilte Morragambiten i siciliansk, og den har han spilt før i mesterskapet. Morten greide å opprettholde presset for gambitbonden, og hadde vel en liten fordel da han ofret en kvalitet i midtspillet. I kombinasjonene som fulgte spilte nok ikke Morten helt korrekt, for han fikk ikke tilbake kvaliteten slik han hadde planlagt. Motstanderen kom da på offensiven, og det var Morten som måtte forsvare seg, og med ei litt for åpen kongestilling ble det for vanskelig, og han tapte. Morten har 3 poeng etter 3 seire og 3 tap.

I klasse 3 var det Iver som sto for poengfangsten denne gangen. Iver kom fint ut med hvit i Caro-Kann, og han hadde nok en ørliten fordel i midtspillet. De avviklet til et likefarget løpersluttspill med like mange bønder hver, og spillerne tok remis. Iver har 2 poeng. Øyvind gikk rett og slett på ei åpningsfelle og tapte en offiser. Da de etter flere timers spill kom til sluttspill, viste den ekstra offiseren seg fram, og Øyvind tapte enkelt. Øyvind har 3 poeng og 50% score i klassen.

Våre tre spillere i klasse 2 har tatt få poeng de siste rundene. Trenden snudde ikke i sjetterunden heller, og det var bare Eirik som ikke tapte. Eirik spilte mot fransk forsvar, og sto littegrann bedre i midtspillet. Muligens det bare var hvitfordelen som gjorde seg gjeldende. Eirik ofret bonde for spill og kom ut i sluttspillet med bonde under, men motspilleren hadde to dobbeltbønder og de var plassert i 4 bondeøyer, mens Eiriks bønder på konge- og dronningfløya ennå ikke hadde flyttet på seg. De var da sammenhengende og sto klare til å bli brukt. I sluttspillet med tårn og likefargede løpere forsøkte Eirik å vinne, men motstanderen greide å holde stillinga si sammen på et vis, og det endte i remis. Eirik har da 3½ poeng.
Audun kom fint ut med svart i Grand Prix-angrepet i siciliansk. Han fikk også opponert i sentrum, men da vi trodde at det var Audun som skulle gå til motangrep på dronningfløya, kom det plutselig et sterkt press i den halvåpne f-linja. Audun måtte sette alle kluter inn i forsvaret av si egen kongestilling, og han ble stående litt passivt. Den fordelen som motspilleren fikk da, gjorde seg gjeldende utover i midtspillet. Audun pådro seg kraftig tidsnød, og gjorde en feil som førte til tap av partiet. Audun har 1½ poeng.
Tore spilte mot Moldes Jan M. Svensen, og Tore fikk spilt sin spesialvariant i Caro-Kann. Han fikk ei aktiv dronning i åpninga, men neglisjerte utviklinga av offiserene sine på kongefløya fullstendig. Jan fikk sjakket kongen med dronninga, og hadde også begge løperne sine som kunne gå i diagonaler på dronningfløya ned mot kongen, ble det vanskelig. Tore unngikk matten men mistet 4 bønder på det. Det endte selvsagt med at Jan vant partiet til slutt. Tore har 2½ poeng.

Vegard hadde preppet godt foran partiet i sjetterunden, og han fikk akkurat det han hadde forberedt. Vegard ofret bonde i åpninga, og fikk kompensasjon for bonden i et godt og aktivt spill. Tidlig i midtspillet fant Vegard ut at han skulle ta tilbake bonden, og satte igang ei serie med kombinasjoner som begynte med et kvalitetsoffer! Se stillinga på et bilde her... Motstanderen fant de gode mottrekkene, og det ble vanskelig for Vegard. Kanskje var ikke offeret helt korrekt, eller Vegard spilte ikke pinlig nøyaktig i trekkene etterpå, for Vegard tapte partiet da det ikke gikk. Men uansett var det svært tøft av Vegard. Han gikk hardt ut med å ofre bonde for spill i åpninga, og deretter et vanskelig kvalitetsoffer som skulle følges av ei lang rekke med kombinasjoner. Av våre klubbspillere er det bare Vegard som gjør sånt. Vegard skal være fornøyd med seg selv, for han forsøkte å vinne partiet. Slike kombinasjoner har en kalkulert risiko om at de kan være feil, og da taper man. En av disse få gangene opplevde Vegard i sjetterunden onsdag. Vegard står med 2½ poeng.

6. runden onsdag

(Tore, 8. juli 2015) Sjetterunden starter onsdag klokka halv elleve. I klasse 5 møter alle en motstander som en av de andre har spilt mot før, og det er litt spesielt. Vi forventer spennende og interessante partier i dag, og det er bare å følge med oss på bloggen vår...

Fotballturnering tirsdag kveld

Fra fotballturneringa tirsdag kveld
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 8. juli 2015) Den tradisjonelle fotballturneringa ble som vanlig spilt tirsdag kveld. I motsetning til i Trondhjem i fjor var det sol og fint vær denne kvelden. Arrangørene har vært heldige med plasseringa av akkurat denne uteaktiviteten siden det var regn mandag kveld, og det ser ut til at det blir regn onsdag kveld også. Flere enn deltakerne kommer også innom for denne tradisjonen, bl.a. kom JOn Ludvig Hammer ens ærend til fotballbanen for å være med.
Vi stilte med laget Mordi. Et av de andre lagene hadde lagnavnet Mora til Sigve... Det ble spilt i to grupper og det var et barnelag i hver gruppe. Vi havnet på den lille banen, og med bare fire utespillere var det litt vanskelig å spille mot 10 små 9- og 10-åringer. De var så mange! Da de også fikk fordelen med å starte med 3-0 siden de var så små, hadde vi litt av en oppgave foran oss. Det ble ikke lettere da de scoret først, og ledet da 4-0. Men etter pausa fikk vi diskutert taktikken og vi scoret 3 mål i andreomgang.
Den første kampen mot Padda hadde vi vunnet med 2-1. Det var en blanding av kadett- og juniorspillere på det laget.
Vårt lag var forsterket med en kamerat av Eirik, Sverre, og Kristian fra Oslo som spiller i kadettklassen.
Den tredje gruppespillkampen ble avgjørende for om vi kom oss videre til semifinalen, og vi måtte vinne den. Men de ble for sterke for oss.
De fleste var godt fornøyde. Røde Kors var til stede, og det er første gang vi har sett at Røde Kors er til stede på ei sjakkturnering. De fikk bare et par oppgaver. Vegard ramlet over en av de minste, og han fikk armen i fatle og beskjed om å dra på Legevakta og ta røntgen. Det var ikke Vegards feil, for det er slike ting som skjer.

5. runden tirsdag

Audun Hoem vant i 5. runde.
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 8. juli 2015) I Landsturneringa i Trondhjem i fjor opplevde vi det samme som i år. Gruppa av spillere fra Kristiansund gjorde det svært bra den første helga og de første rundene, før vi fikk en liten nedtur midtveis. Og det har skjedd i år også. Men i år har det vært litt mer forventet, siden mange av våre spillere har vært rangert på den laveste halvdelen i sine respektive klasser. Ut fra rangeringene skal vi ikke ta så mange poeng som vi har vært vant til.
Femterunden startet tirsdag klokka 1030, og vi fikk totalt 3 seire, 3 remiser og 7 tap.
I aldersklassene spilte Henrik et godt parti men han kjente ikke varianten de spilte så godt, og han plasserte dronninga på feil felt mot Torgeir Jakhelln Kjøita. Motstanderen fikk en liten fordel utover i midtspillet, men da han presset sin isolanibonde for langt, fant Henrik det presise, korrekte trekket og det ble avvikling til et relativt enkelt tårnsluttspill som var remis.
Petter i kadettklassen fikk det tøffere, og selv om han var godt forberedt i lukket siciliansk, ble han kjørt litt over da han møtte en bedre spiller, og Petter tapte.
Mads i lilleputt spilte rolig og sikkert, og han fikk plassert brikkene sine slik at de sto godt da han til slutt brøt gjennom bondemuren. I få trekk hadde Mads vunnet dronninga og partiet.

I klasse 5 spilte Sverre på førstebordet, og han gikk for Morragambiten i siciliansk. Sverre fikk et press og til slutt førte det til at han fikk tilbake bonden, men da ble det avviklet til et løpersluttspill som var remis, og de ble enige om remis. Sverre har 4 poeng og ligger bare ½ poeng bak de tre som leder med 4½. Arild spilte fransk og det ble et merkelig parti der Arild var sein med å utvikle offiserene på kongefløya, mens motstanderen lot sine offiserer på dronningfløya stå inne ganske lenge. Arild hadde et stort press på dronningfløya, men motstanderen fikk motspill og til slutt gikk Arild matt. Eli Marit hadde et litt uvanlig åpningsvalg, og hun kom litt bakpå. Det utnyttet motstanderen og Eli Marit tapte relativt raskt og greit.

Morten i klasse 4 vant sitt parti da han først vant bonde og deretter en kvalitet. Og i sluttspillet vant han også tårnet til motstanderen som da ga opp. Morten har 3 poeng.
I klasse 3 ble fortsetter Øyvind sitt gode spill. Øyvind har nå overtatt tronen som vår remiskonge med 4 remiser og en seier. Det ble remis også i femterunden, men Øyvind vant bonde og så en bonde til og spilte på vinst lenge. I sluttspillet ble det løper mot løper, og det ble vanskelig å vinne. Motstanderen måtte spille totalt feil om Øyvind skulle ha sjanse til å få helpoenget, men motstanderen gjorde ikke det, og partiet ble remis.
Iver møtte en bedre spiller og tapte greit.

Av våre tre spillere i klasse 2 var det Audun som gjorde det best. Han vant sitt parti Han fikk et godt spill i katalansk, men motstanderen stilte seg seinere opp med en slags benonistruktur, og det kjenner Audun godt til siden han spiller det sjøl. AUdun vant bonde, og litt seinere kvalitet, og da ga motstanderen opp etter noen trekk.
Tore ofret løperen på g- og h-bøndene til motstanderen og i samme rennet fikk han kvalitet, slik at han hadde gitt en løper og springer men fått tilbake tårn og to bønder. Muligens vil analysene vise at Tore valgte feil plan etter dette, for han fikk ikke til noe godt spill som førte til gjennombrudd. De fire lette offiserene til motstanderen var for aktive. Til slutt kom de ut i sluttspill der Tore hadde fribønder med offiser under, og det tapte han.
Eirik spilte et heseblesende parti mot Bibek Liu. De brukte mye tid på å kjempe om sentrum i midtspillet, og til slutt fikk Eirik litt mer kontroll og fikk plassert et tårn på andreraden til motstanderen. Eirik forsøkte og forsøkte, mens motstanderen fikk inn et lite motangrep i h-linja. Det ble dobbelt tårnsluttspill der begge hadde en lett offiser i tillegg. De brukte opp tida si og begge spilte på tilleggstida. Eirik forsøkte å matte motstanderens konge, men gikk dessverre inn i ei mattfelle sjøl, og tapte partiet.
Vegard fikk spilt en annen variant i engelsk denne gangen, og vi trodde at han kom ut greit i midtspillet. Men i ettertid ser vi kanskje at det var motstanderen som var mest slu og tenkte lenger fram. Det ble et sluttspill som Vegard tapte.

Irritasjon over dårlig og seine oppdateringer

(Tore, 7. juli 2015)Det har vært kraftig irritasjon i sjakk-Norge over at de direktesendte partiene ikke vises skikkelig. Arrangøren har hatt store problemer med internettoppkoblinga. Se Tarjei Svensens Sjakkbloggen her...
For dem som ikke følger elitespillerne på nett, har det også vært irritasjon blant spillere og publikum her i Oslo over at resultatservicen heller ikke blir oppdatert før etter mange timer ut i rundene. Nå har ikke det gjort så mye for oss, for vi rapporterer hele tida om hva som skjer med våre, men andre sier at foreldre og tanter sitter og klikker og oppdaterer på sidene turneringsservice for å prøve å få vite hva som har skjedd med deres.
Det vi ser er jo blant annet at det var raskere oppdatering av resultatene i Landsturneringa i Braatthallen i Kristiansund i 2001. Og da skjedde alt manuelt. Det pleide ikke gå mange minuttene fra resultatet var kommet inn til turneringsledelsen før Svein Otto Solem sprang ned til sekretariatet som gikk bort til tavlene og skrev på resultatet med tusj. Her er det umulig å få vite resultatet i et parti der spillerne har forsvunnet. Da må vi prøve å finne dem.
Vi synes også at rundeoppsettet for neste runde kommer seint etter at alle partiene i en klasse er ferdig. Vi har blitt vant til at det kommer raskere enn det gjør her i Oslo.
Fra utsida kan det se ut som om Nordstrand har få folk med seg i arrangementsstaben. Og det er litt rart med den store klubben.
Ellers går arrangementet flott, og vi er godt fornøyde med mesteparten av det andre.

Fotballturnering tirsdag kveld

Fra fotballturneringa i Trondheim i fjor
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 7. juli 2015)Tirsdag kveld blir den tradisjonelle fotballturneringa arrangert.
Vi stiller selvsagt med lag, og den store organisatoren for dette er Mads. Han organiserte laget i fjor, og han har også tatt det ansvaret i år.
Vi mister Henrik til et NTG-lag i år, men noen av de samme forsterkningene som vi fikk i fjor med Håkon Haugsrud bl.a. stiller også i år.

Nye sjanser - nye muligheter - sola er tilbake

(Tore, 7. juli 2015) Femterunden starter tirsdag klokka halv elleve. Vi følger alle partiene på bloggen vår...

Sverre sitter fremdeles på førstebordet i klasse 5. Arild er ikke så langt bak.
I kadett A er Petter helt oppe på andrebordet. Han skal ha hvit, og spørsmålet blir hvilken åpning han skal starte med i dag? Blir det Sokolskijs åpning (1.b4) slik han er vant til?
Eirik henger fremdeles med i teten i klasse 2 for han er bare 1 poeng bak lederen. Tore følger rett bak med 2½ poeng.
Vegard har kommet seg helt opp på sjuendebordet i klasse 1, og det skal bli interessant å følge Vegard når det strammer seg til.
Det blir mange partier vi kan følge med på i dag. Mesterskapet er ikke halvspilt ennå, og det er fremdeles 5 runder og 5 poeng å kjempe om for alle sammen. Her kan alt snus på hodet. Vi gleder oss og håper på en like fin runde som mandag formiddag.

Himmelen åpnet seg og vi ble dratt ned i sluket

Kraftige skybrudd i Oslo mandag ettermiddag
Foto: illustrasjonsfoto

(Tore, 7. juli 2015) Fjerderunden ble atskillig vanskeligere enn vi hadde trodd. Det kom et kraftig skybrudd mellom rundene, akkurat på det tidspunktet da mange av sjakkspillerne fra Landsturneringa, og flere fra Kristiansund, var nede på Tveita senter for å spise eller handle. Vi så med bestyrtelse på regnet, for ingen hadde regnklær med seg ned dit, og det var 10-15 minutter å gå tilbake til spillelokalet.
Det var sikkert ikke overraskelsen over det kraftige regnet som gjorde det, men laginnsatsen i fjerderunden ble langt labrere enn det vi hadde grunn til å håpe på, etter den svært så oppløftende formiddagsrunden. Totalt ble det på våre 13 spillere 7 remiser, 5 tap og bare en seier. Og seieren kom helt ut av ingenting.
Mads gjorde en katastrofal bukk i åpninga i partiet sitt da han tok en bonde. Dronninga gikk bort fra dekninga, og Mads ble satt sjakk matt etter bare 11 trekk. Det virket som det satte standarden for runden som helhet. Det ble noen bukker etter hvert. Henrik i junior bukket i partiet mot Hells Trygve Dahl, Tore bukket springer i klasse 2 der han satt på femtebordet, og Morten bukket også offiser i et litt for kreativt angrep i Winavervarianten i fransk.
Det var bare Petter som vant i den siste av de to rundene på samme dag i Landsturneringa. Petter spilte berlinervarianten i spansk, og kom fint ut mot Vålerengas Sara Næss i kadettklassen. Slik det er vanlig i berlinervarianten ble det byttet av mange offiserer, og det så ut som det skulle gå mot remis. Men ut av det blå, egentlig et helt feil uttrykk, siden himmelen ikke var blå, men grå, fikk Petter inn en sekkematt. Og et helpoeng. Merkelig nok skulle det vise seg å bli rundens eneste for vår del. Petter ligger på sjuendeplass i kadettklassen med 2½ poeng, og det var det vi hadde håpet på før mesterskapet, men egentlig ikke hadde turt å forvente. Det er artig, for Petter har jobbet mye med sjakk den siste tida. Treneren hans, Anders Olsen, som pt. er på ferie på Mallorca, er også fornøyd med at han vant med berlinervarianten.

Vegard har 2½ poeng i klasse 1 etter en solid remis mot Hans Arild Runde i mandagens seinrunde. Vegard spilte sitt sedvanlige spill; kom litt passivt ut, men kom gradvis sterkere med i midtspillet. Runde sa etter partiet at han måtte flytte om på offiserene sine for å dekke opp alt det som Vegard truet. Når han hadde fått gjort det, var det bare å ta remis, for da var stillinga helt i balanse, og den som tok sjansen på å vinne, hadde størst sjanse for å tape. Vegard gjør en god figur i klasse 1, og han har 3 remiser og 1 seier. Han er faktisk rangert som femtesist, så innsatsen så langt er bra.
I klasse 2 har Eirik en 10. plass og 3 poeng etter remisen i fjerde runde. Kampremis kalte vi slike partier tidligere. Tore tapte og har 2½ poeng, og Audun har bare en remis. Litt merkelig at Audun ikke har tatt flere poeng, for han har spilt gode partier, men han har enten ofret seg til tap, eller så har han tapt en bonde og etter mange timers spill også partiet sitt. Slik var det også i fjerderunden. Et sliteparti som Audun dessverre ikke greide å holde.

Klasse 3-spillerne våre hadde en fin mandag, og begge to spilte remis i fjerderunden. Både Øyvind og Iver hadde greie partier som endte i remis i fjerderunden. De tok også begge to 1½ poeng i dobbeltrunden på mandag, og må være godt fornøyd med det. Øyvind har 3 remiser og 1 seier, mens Iver har 1½ poeng.
I klasse 5 ble det tre remiser på våre tre musketerer. Sverre satt på førstebordet og tok remis i ei stilling han sto litt bedre, men fant ingen plan for å spille videre. Arild sto veldig godt, men den eneste plana han fant for å vinne, var å begynne å gå med bøndene på kongefløya, og da ville hans egen konge bli utsatt, og tilbød remis. Da Arild kom hjem, så han ei anna plan, og at han egentlig sto til grei vinst, men det er en annen skål. Eli Marit fikk det litt tøft med sterkt press mot seg, men holdt unna, og det ble sluttspill til slutt. Motstanderen tenkte og tenkte og ville absolutt vinne. Ved et trekk kunne nok Eli Marit ha vunnet partiet, siden motstanderen overspilte stillinga da Eli Marit kunne ha fått trekktvang og fordel. Men da var Eli Marit så sliten at hun bare avviklet til remis. Sverre ligger på tredjeplass i klassen, mens Arild med 3 poeng ligger på delt 6.- 15. plass. Eli Marit har 1½ poeng.

Sola forsvant men vi slo til - hele 7 seire i 3. runden

Morten Smenes Frost i 3. runden
Foto: Tore Kristiansen

(Tore, 7. juli 2015) Mandag opprant med gråvær i Oslo og det var den fryktede dagen med dobbeltrunde og tidligere start på tredjerunden. Allerede klokka halv ti startet runden. Morten misset et tog fra Asker, gikk deretter på feil buss og havnet et helt annet sted, og kom ikke fram før det var gått tre kvarter av partiet hans. Men han roet seg, spilte ei åpning han kunne godt, Morragambiten i siciliansk, og vant partiet sitt!
Det var en god opptakt til denne runden, og seirene kom på flytende bånd. Endelig løsnet det for Iver i klasse 3 som hadde spilt godt i de to første rundene, men sto med null poeng i protokollen før runden. I tredjerunden hanket han inn helpoenget med sikker hånd. Det samme gjorde Øyvind i samme klasse. Øyvind spilte rolig, og det ble et enkelt sluttspill der Øyvind viste seg å være den sterkeste spilleren.
I klasse 2 gikk det også på skinner for våre. Eirik og Audun spilte remis, mens Tore vant. Vinstpartiet inneholdt mange kombinasjoner og utrolig mange muligheter for å tråkke feil, men Tore holdt seg på den grønne sti og tok for seg av poenget.
Klasse 5-spillerne våre gjorde det også bra. Sverre vant et greit parti, der motstanderen ga opp tidlig da Sverre vant to bønder i sluttspillet. Arild møtte Blackmar-Diemergambiten men den har Arild sett før og han tok for seg av bøndene. Til slutt ble det seier også for Arild. Eli Marit tapte sitt parti, og det samme gjorde Henrik i junior.
Mads i lilleputt gikk for seier, og hadde han unngått evig sjakk på slutten, hadde det vært et meget flott vinstparti, der Mads ofret løper for mattangrepet blant annet. Petter i kadettklassen sto også godt mot sin motstander. Petters åpningsvalg, 1.b4, var tydeligvis ikke kjent for de andre spillerne på toppbordene i kadettklassen. På avstand så det litt merkelig ut. På tre av nabobordene satt de spillerne som ikke var i trekket og kikket på Petters parti. Men det var ikke noe merkelig der, bare ei helt vanlig åpning som Petter spiller den. Nå blir det i alle fall ingen overraskelse for de andre hvis de møter Petter seinere i mesterskapet. Petter hadde en liten fordel i sluttspillet, og kunne ha kommet med bonde over i tårnsluttspillet, men motstanderen hadde en mer aktiv konge, så remis hadde nok blitt resultatet til slutt allikevel, slik det ble.
Vegard forsøkte seg igjen med engelsk åpning, og det gikk bedre. Han kom litt passivt ut, men slik er det i denne åpninga. I midtspillet fikk Vegard sving på brikkene, slik han ofte pleier, og han fikk inn en kombinasjon som førte til at han vant en kvalitet. Det ble et langt parti, men Vegard vant sluttspillet enkelt til slutt.

Dobbeltrunde mandag

(Tore, 6. juli 2015) Mandag spilles den fryktede dobbeltrunden. Tredjerunden starter allerede klokka halv ti, og det er litt tidlig nå i sommerferien for mange. Vi får nok mange spennende partier i dag også.
Vi har med flere spillere på toppbordene i denne runden. Eirik i klasse 2 spiller på andrebordet. Eirik møter Alseit fra Stavanger som Tore Kristiansen møtte i NM for klubblag for tre uker sida i Haugesund. Tore hadde også svart, og har selvsagt gitt mange tips til Eirik om hvordan Alseit spiller. Eirik ringte også og spurte Henrik i går kveld om tips.
I klasse 5 har vi Sverre på femtebordet og Arild på sjettebordet.
I juniorklassen har Henrik kommet opp på 4. bordet og møter der Eivind Olav Risting fra klubben 1911 her i Oslo.
Men vi har med 13 spillere og vi følger også litt med de fra Molde og Aalesunds. Her kan det bli mye artig å følge med på. Vil Iver fortsette det spennede og artige spillet sitt? Vil Øyvind greie å bli ferdig med partiet sitt før 5 timer har gått? I de to første rundene har Øyvind reddet to partiet til remis, i stedet for å gi opp tidligere. Med tanke på Øyvinds NM-deltakelse i fjor der det ble mange tap, er det spesielt artig å se. Morten gikk på et litt forsmedelig tap i førsterunden men slo hardt tilbake i går. Vil han fortsette trenden i dag? Tore har vist at pausa på 4 år siden forrige langsjakkparti ikke har tært på spilleegenskapene hans. Og med seieren i går, kan han slå følge med sønnen på toppbordene i klasse 2 i dag.
Det er mange innfallsvinkler og vi gleder oss til dagen i dag! I dag har sommervarmen forsvunnet fra hovedstaden, og det er grått og regnbyger. Det er jo fint sjakkvær! Følg oss på bloggen.

Intet uventet på sjakkongressen

(Tore, 6. juli 2015) På Kongressen til Norges Sjakkforbund søndag kveld skjedde det ikke noe uventet. Alt skjedde enstemmig i motsetning til i fjor. Alle forslagene fra valgkomiteen gikk også enstemmig gjennom med et par avholdende ved et av valgene. Da er den nye presidenten Bjørn Salvesen fra Røros.
Marianne Langvik fra Trondheim fortsetter i Forbundsstyret, og det er vi i Kristiansund godt fornøyde med, siden vi har god kontakt med henne i styret.
Nordstrand hadde levert et forslag om at Eliteserien skulle utvides til 12 lag kommende sesong også, pga. noen uheldige saker ved arrangementet siste helga. Etter at de skjønte at salen kom til å stemme ned forslaget deres, trakk de det. Forslaget ble direkte latterliggjort av flere talere, for konsekvensen av Nordstrands forslag hadde blitt at Nordstrand ikke hadde rykket ned. Forslaget var pinlig for Nordstrand sjøl, og fornuftigvis trakk de det. Men forslaget avstedkom en debatt om eliteserien (Codanserien), og mange representanter fra ikke-østlandslag ville ha en ny vurdering av de økonomiske støtteordningene. Det ble også tatt opp at eliteserien bør organiseres andre steder. Kristiansund tok opp dette på Kongressen i 2011, og de økonomiske sidene i 2012, men ingenting har blitt gjort. Kanskje den nye presidenten og det nye forbundsstyret vil se med nye øyne på sakskomplekset.
Eirik og Tore representerte Kristiansund på Kongressen.

Mads og Petter til kvartfinalen i sjokksjakk

Mads og Petter til høyre i laget Mordi
Foto: Arild Myhre

(Tore, 6. juli 2015) Søndag kveld var det sjokksjakkturnering i Landsturneringa. Vi hadde med to lag; Mordi med Mads og Petter og The Prophylaxis of Evil med Eirik og Vegard. De spilte i forskjellige grupper og Mordi spilte (kanskje?) litt over evne og gikk videre fra si gruppe med 4 av 5 poeng. De slo blant annet laget til Tor Fredrik og Andreas (til venstre på bildet). (Det er to spillere med over 2000 rating begge to.) I kvartfinalen ble de slått ut.

The Prophylaxis of Evil som er et navn som har blitt brukt på ulike sjakklag under Landsturneringene de siste tre årene, og Eirik har vært med på dem alle sammen, fikk 3 poeng i gruppa si. De kunne gå videre på kvalitet, og det måtte finregning til. To lag med 3 poeng gikk videre til kvartfinalene, men ikke vårt lag. Vegard og Eirik var likevel fornøyd med turneringa.

Sjokksjakk eller sjåk som det heter under Landsturneringa, er en tøff aktivitet og når man kan sette inn brikkene lagkameraten på det andre brettet vinner, er det mange muligheter. Verdens beste sjokksjakkspiller, eller Bughouse Chess som det heter på engelsk, er GM Nils Grandelius som tidligere spilte på elitelaget til Kristiansund og nå sist spilte i Entercard-turneringa i Oslo. Magnus Carlsen omtalte Nils som Bughouse-spiller da han skulle vurdere Elitecard-spillerne før hurtigsjakkrundene startet. I sjakk-OL spiller Nils mye sjokksjakk for han og kameraten blir stadig utfordret av mange, gode russere som skal prøve å slå disse gode svenskene.

Eirik og Sverre med full pott

(Tore, 5. juli 2015) To av våre 13 deltakere har full pott etter andrerunden søndag. Det er Sverre Hoem i klasse 5 og Eirik Viken Kallset i klasse 2. Både Sverre og Eirik spilte flotte partier i dag. De fikk tidlig en fordel som de etter hvert konverterte til ett poeng hver. Det ble hele seks seire i dag, og de fire andre var Tore Kallset i klasse 2 som hadde et interessant parti der det var mye å regne på underveis i partiet. Arild Myhre i klasse 5 fikk også tidlig en fordel som han brukte til å presse på i partiet til han vant. Morten Smenes Frost i klasse 4 vant også et flott parti i dag.

Men det fineste partiet vi spilte i dag var Henriks parti mot Tromsøs Tor Fredrik Kaasen. Henrik fikk inn en prepp som han hadde funnet søndag morgen. Han brukte nesten ikke tida si, før Tor Fredrik spilte feil. Henrik lagde et grovmasket mattnett rundt kongen som kom ut på brettet. Partiet ble avsluttet med en springergaffel på to tårn og konge, og det førte til at Henrik vant et helt tårn. Håper at arrangøren legger ut partiet slik at andre også får sett det.

Petter Andreas greide nok en remis i dag, og det er hans andre mot to 1600-spillere. Petter er godt fornøyd med starten sin i kadettklassen. Øyvind halte også en remis i land til slutt, og det samme gjorde Vegard. Vi trodde ei stund at begge to kunne tape partiene sine.
Iver ofret en løper på kongestillinga til motstanderen og så en springer til. Han fikk ikke matten, men partiet varte og rakk, og til slutt hadde Iver kommet ut i sluttspill med 3 bønder mot løper. Men med bøndene sine plassert i fire bondeøyer var det umulig å beholde dem og Iver tapte. Iver spiller kompromissløs sjakk, og det er en annen side ved ham som vi ikke har sett så ofte før. Det er artig at Iver forsøker. Det må han bare fortsette med. Eli Marit tapte ganske raskt i wienerparti i dag. Audun sto litt dårligere, så litt bedre underveis i sitt parti, men det ble tap i sluttspillet. Mads var ikke helt våken da runden begynte og spilte litt for raskt. Han bukket bonde, og det førte til et godt spill for motstanderen som vant til slutt.

Totalt har det vært en fin dag, rent resultatmessig. Morgendagen blir avgjørende for hvem som blir med i toppen i sine klasser. Da er det dobbeltrunde, og den blir tøff. Tredjerunden starter allerede klokka halv ti. Og så blir det en ny runde klokka halv fem.

Spennende 2. runde søndag formiddag

(Tore, 5. juli 2015) 2. runden starter søndag formiddag klokka halv elleve. Det blir spennende. Henrik skal møte Tor Fredrik fra Tromsø. De to spilte remis med de samme fargene i NM for klubblag i Haugesund for tre uker sida. Mads og Eirik er store favoritter i sine partier, men ellers er det litt jevnere eller våre spillere er underdogen.
Det blir nok mange spennende partier, og følg oss på bloggen i dag.

En god start på Landsturneringa

(Tore, 5. juli 2015) Lørdag ettermiddag den 4. juli startet Landsturneringa med 671 deltakere. Det er ny deltakerrekord. Den forrige ble satt i Fredrikstad i 2003. Og uten brask og bram ble turneringa satt i gang 1½ minutt over klokka 16 da svartspillerne trykket på knappen i midta på 335 sjakklokker og slik startet partiene.
Det er seeding i rundene og resultatene var stort sett som forventet. Den første som vant sitt parti av våre 13 spillere var Eli Marit Ødegaard som spilte godt mot ei ung kvinne fra Gjøvik. Og den neste som vant var Mads i lilleputt. Sverre vant også et tårn tidlig i midtspillet i klasse 5, og førte partiet sikkert til seier. I klasse 2 var det Eirik som dro i land helpoenget etter ei fin avslutning på partiet, der det ene tempotrekket Eirik hadde, var nok til at motstanderen ikke kunne hindre Eiriks bonde i å gå inn til forvandlingsfeltet.

Noen av våre seedete spilte også remis i førsterunden. Henrik i junior mot Moldes Bjørn Robert, Arild i klasse 5 i et utrolig spennende parti der Arild hadde de største vinstsjansene underveis, men da han tilbød remis var det motstanderen som plutselig sto best. Men remistilbudet ble akseptert. Tore i klasse 2 spilte også remis i et parti der det var mye uklarheter i midtspillet, men da begge avklarte dette til ei svært så balansert stilling, var det ikke noe mer enn remis i partiet. En flott start på Tore som ikke har spilt på mange år.
Petter er en av de lavest ratede i kadettklassen og må forvente å stort sett få spille mot høyere ratede spillere. I går gikk det veldig bra, og selv om han kom litt dårlig ut i starten av sluttspillet så greide han å ordne det til slik at han fikk ei remisstilling. Og den holdt han!
Øyvind spilte det lengste partiet i klasse 3, og det varte nesten tida ut. Begge var nesten helt nede på tilleggstida da de ble ferdige og bare to konger sto igjen på brettet. Det var godt spilt av Øyvind som spilte mot en høyere ratet spiller fra Tromsø. Vegard er også blant de lavest ratede spillerne i sin klasse, klasse 1. I går prøvde han ut ei åpning han ikke har spilt i langsjakk før, og det gikk så tålelig bra. Men Vegard holdt stillinga og partiet til remis, og det var en fin start på klasse 1 for Vegard.
Vi hadde også noen som tapte. Verst var det nok for Iver i klasse 3 som sto så godt og hadde et så fint angrep, og så bukket han hesten sin. Det er sånt som skjer i kampens hete, men partiet viste i hvert fall at Iver er i form, så han vil nok ta mange poeng utover i uka. Audun ofret løperen sin for to-tre bønder i partiet sitt i klasse 2, men da motstanderen fikk tilbake et par av dem, og fikk avviklet til et sluttspill med fordel, var det ikke håp for at Audun skulle greie poeng i partiet. Morten kom litt på hæla i starten av klasse 4-partiet sitt, men slo tilbake i midtspillet. I sluttspillet valgte han å bytte av dronninga mot to tårn, men da ble motstanderens dronning i kombinasjon med en fribonde for sterk. Men det var et godt forsøk av Morten som i stedet for å safe til remis, ville forsøke å vinne partiet.

Kantine i Oppsal Arena

(Tore, 28. juni 2015) Arrangøren melder at det blir ei fin kantine i Oppsal Arena.

- Det blir god hjemmelaget mat i kantinen i Oppsal Arena – frokost, lunch og middag.
Meny
Kaffe m/kake, kald drikke, vafler, smørbrød/rundstykker med pålegg, pølser med lompe/brød, I tillegg diverse varm mat.
Dagens middag serveres fra kl. 14.00 og utover.

Det blir også grilling 2 dager utendørs.

Noen vurderinger på forhånd

(Tore, 28. juni 2015) I år har vi ingen forhåpninger om pallplasseringer. Det er ingen av våre deltakere som er rangert blant toppen i sin klasse. I dag er de rangert slik, og det kan forandre seg litt til turneringsstart lørdag ettermiddag om seks dager.
I lilleputt er det 47 spillere påmeldt og Mads er 12. rangert. Junior A har med 23 spillere og Henrik er 11. rangert. I kadett A er det 23 spillere med og Petter er rangert på 15. plass.
I klasse 1 er det med 49 spillere og Vegard med sitt lave ratingtall ligger naturlig nok på en av de laveste plassene, 44. Vegard kommer med i klassen for han hadde 1760 på en av de fire offisielle ratinglistene siden i fjor sommer.
I klasse 2 er det 82 spillere og Tore ligger på 17. plass, Eirik på 26. plass og Audun er forhåndsrangert på 61. plass. I klasse 3 med 83 spillere ligger våre to spillere langt bak; Øyvind på 71. og Iver på 73. plass.
Klasse 4 har med 62 spillere og Morten ligger på 42. plass. I klasse 5 som har med 60 spillere har Arild en 10. plass, Sverre 15. plass og Eli Marit 30. plassen.

(Oppdatert 1. juli) Det er seeding i alle rundene, for rundeoppsettet blir gjort med sveitserturnering, hollandsk system, i alle klasser. Turneringsleder Otto Milvang har vært en forkjemper for at dette turneringsoppsettet skal brukes i Norge i stedet for NSF-monrad. Det betyr at vi allerede i dag kan regne ut hvem den enkelte møter i første runde. Fargene trekkes ved turneringsstart så dem blir først avklart lørdag kl. 14.

Da er det muligheter for alle til å begynne å preppe allerede nå. Sveitserturnering er slik at spillerne rangeres i ratingorden i klassen. (Det brukes nasjonal rating i alle klasser unntatt eliteklassen.) Deretter deler man klassen i to, og nummer en på den øverste halvdel møter nummer en på den nederste halvdel. Nummer to på den øverste halvdel møter nummer to på den nederste halvdel. Etc. Er det 80 spillere i klassen skal nummer 1 møte nummer 41. Siden spillere kan komme til og fra helt til fristen går ut lørdag ettermiddag, er det nok lurt å forberede en 3-4-5 spillere en kan møte i første runde. Og med begge farger.

Våre deltakere

Junior A: Henrik Øie Løbersli
Lilleputt: Mads Wollan Myhre
Kadett: Petter Andreas Wadstensvik
Klasse 5: Sverre Hoem, Arild Myhre og Eli Marit Ødegaard
Klasse 4: Morten Smenes Fros
Klasse 3: Øyvind Hoem Vaseng og Iver Halse
Klasse 2: Eirik Viken Kallset, Tore Kallset og Audun Hoem
Klasse 1: Vegard Simensen
Leder og blogger: Tore Kristiansen

I tillegg kan det være flere andre som vil delta i NM i lynsjakk fredag 10. juli.

Tidligere NM-sider

NM i Trondhjem i 2014
NM på Lillehammer i 2013
NM i Sandefjord i 2012
NM i Oslo i 2011 (Njårdhallen)

 

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig