Rapport fra Moscow

Etter fire dager i sjakkens Mekka, Moskva, sitter jeg igjen med sterke inntrykk. VM i sjakk er en nervekrig uten like. Anand er kastet inn til en ulveflokk og må mer eller mindre alene takle dette oppstyret. På pressekonferansene er det et femtitalls journalister samt publikum. 90 % av dem er fra Russland og 98 % av publikum er fra Gelfans fødeland. Dermed er det ingen tvil om hvem som er på hjemmebane. Dette bærer også pressekonferansene og delvis macthene preg av.

På pressekonferansene  er Anand lite snakkesalig, mens Gelfan kan benytte seg av å ha publikum i ryggen. Det er dog en usedvanlig rolig verdensmester vi ser opptre, både i ringen og etterpå. Mens Gelfans personlighet og spillestil er av den nervøse typen: øyne, hode, kropp og det som er, beveger seg usystematisk i løpet av partiet. I stillingen i nest siste parti, hvor han Gelfan tenkte 40 minutter på et av åpningstrekkene, så var det ikke måte på gestikulering. Han kunne stirre inn i publikum, se opp i taket, gjøre grimaser, reise seg, for så å gå raskt tilbake osv.

Vi har med to forskjellige mennesketyper å gjøre. Det er ikke gitt at den som sitter rolig og disiplinert vinner matchen. Personlig har jeg aldri opplevd en så nervøs utøver på dette nivået. Ivancuk har jeg sett et par ganger live og han ligger ikke langt etter Gelfans krumspring. Det spesielle med Gelfan er at han bryr seg ikke om å skjule sin nervøsitet. Med det presset han er satt under, ser jeg derimot ikke helt bort fra at han rett og slett kollapser. Ja, slik opplevde jeg ham i alle fall i nest siste ordinære parti på lørdag. Det ville ikke sjokkert meg om noe spesielt hadde skjedd.

Evgeny Romanov,(2630), Kristiansundsmedlem, norgesmester for KSK, er på fornavn med hele den russiske elitestallen. Han inviterte meg til Moskva for 6 måneder siden og hadde et perfekt opplegg rundt det hele. Det var derfor ekstra spennende å besøke spillehallen. Mest fascinerende var møtet med Valery Krylov og Aleksander Morozevitch. Førstnevnte var psykolog og mentor for både Karpov og Kramnik i veien mot VM-tittelen. Krylov ble en daglig samtalepartner og ikke uten grunn. Det er nettopp en slik person som kan være avgjørende om man blir nummer en eller bare beste taper, nummer to. En superspennende person som jeg regner med norsk sjakk vil dra nytte av. ?!!

Her var verdensstjernene på plass: Kramnik, Aronian,Svidler og Morozevitch for å nevne noen. Morozevitch (nr.9 på FIFA-rankingen)var den mest snakkesalige av verdenselitens lille krem. Han holdt også et foredrag der han vurderte spillernes styrke og svakheter. Her slaktet han Anands forberedelser. Han mente også at Anand ikke spilte med den energi som man kan forvente, (bortsett i fra de siste to partiene, som han ikke kommenterte da foredraget var på fredag 25.mai). Han mente at med de sekundantene som russerne hadde, så kunne også en langt svakere sjakkspiller, men med instruktive teoretiske og gode huskeevner spille jevnt med Anand. Moro, som han kalles blant venner,  stilte seg undrende til Anands forberedelser.

Han mente derimot at hvis matchen gikk videre til hurtigsjakk og lynsjakk, så ville mye av forberedelsestaktikken være av mindre betydning og at det nesten måtte et lite under til at Gelfan skulle slå verdens beste hurtigssjakk/lynsjakkspiller. Dog ville han ikke undervurdere Gelfans fighteregenskaper og man vet at i lynsjakk kan det meste skje.