Kristiansund Sjakklubb

ksk - stiftet 1917 

Romjulslyn tirsdag 30. desember

Av Aage Georg Sivertsen
(21. desember 2008)

 

Anders Olsen holdt et godt og lærerikt foredrag.
Foto: Roger Hojem
Vi håper på stor deltagelse på vår romjulslyn tirsdag 30. desember. Lyn har nesten ikke vært spilt i klubben i høst, men vi vet jo at mange synes dette er morsomt og selvfølgelig skal vi holde tradisjonen tro med å holde en lynturnering i romjula. Vi starter turneringen ca klokka 20.00 og ber alle møte opp i god tid før det. Med noen gamle kjente som kommer hjem til jul samt et besøk fra Moldegutter, så kan det være duket for stor deltagelse. Kaffen skal være varm og litt pepperkaker m.m. er også kjøpt inn.

Sist tirsdag holdt en av våre mest solide spillere en utmerket analyse over et av sine partier i Benidorm. Her var det sjakk på høyt nivå, med gode og vel forberedte kommentarer fra Anders Olsen. Ved at han gikk gjennom hele partiet, så fikk vi en innføring i hvordan en analyse kan fremføres. På samme måte som Axel, så viste Anders en rekke alternativer til hans egne trekk, med påfølgende forklaringer om hvorfor det ene trekket var godt og det andre mindre godt. I et sluttspill med to bønder i fordel, så skulle man tro at Anders dro i land et helpoeng. Det trodde han også selv, men så viste det seg at motstanderen hele tiden fant de riktige trekkene – hvor begge hadde tidsnød. Resultatet av partiet er på ingen måte avgjørende i en slik analyse, men selve analysen er til å ta lærdom av og vi skal gjøre det til en tradisjon med å vurdere en åpning eller et parti så ofte som mulig. Før Anders holdt sitt foredrag hadde en annen kommende mesterspiller, Robin Hoem, gått gjennom minst tre partier som endte med tap og remis. Selv om alle partier viste klar fordel til Hoem. Både Anders og Robin sine partier viser at ingenting er vunnet før fløyta er gått. Jo sterkere motstand, jo mer svindel ligger i luften. Det får bli dagens lærdom.

Skal vi oppsummere 2008 veldig kort, så får vi rose hverandre for stor aktivitet og bra resultater:

- Vi har fått en hjemmeside som Kjell Tore Sandum skal få all ære av.
- Vi har fått IM Axel Lund som en utmerket sjakklærer.
- Nivået hos noen spillere har hevet seg betraktelig. Det tenkes særlig på Robin Hoem i øverste klasse, men også Anders Olsen og Brede Kvisvik viste i Benidorm at potensialet for meget gode resultater er til stede. Selv om resultatet i Benidorm var godt, er det helt sikkert at alle tre spillere har langt mer å gå på. Ungguttene Vegard Simensen og Audun Hoem har også gjort store fremskritt.
- Roger Hojem må få evig ros for stort engasjement blant de yngste. Han har både holdt kurs for de yngste hver tirsdag hele året, samt at han har vært aktiv sammen med undertegnede i undervisning i barneskolene. Vi tar det som et stort pluss at 350 barn har spilt sjakk i høst.
- Vi legger til at styrerepresentant Per Erik Hoem har vært et særdeles positivt medlem i året som har gått. Han har vært sponsor, har stilt opp som reserve når Roger ikke kunne undervise de yngste, har vært tilstede på alle styremøter, har vært med på undervisingen til Axel og har hele tiden vist godt humør og kommet med gode forslag. Det er slike medlemmer vi vil ha!
- Vi avslutter med å gi ros til Karl W. Strand som har vært tilstede på alle spillekvelder og for å ha inspirert Robin frem til en bedre sjakkspiller. Det er godt mulig at eleven har blitt like god som læremesteren, men vi håper Karl W fortsetter å lære bort sine kvaliteter - også til andre i klubben. Bror Torger mente at Karl W i sin tid var en av Norges beste i sluttspill. Det tror vi ham på og vi vet at gamle sjakkunster forsvinner ikke over natten. Når vi vet at Karl W er en meget dyktig pedagog, så forstår vi også at vi har en stor ressurs i ham. Selv om han ikke er blant klubbens yngste medlemmer, så er det ingen tvil om at kvaliteten er udiskutabel. Alder betyr ingenting i sjakk enten den er lav eller høy. Det er innholdet som teller.
- Vi har for øvrig hatt jevnlig kontakt med spillere som ikke bor i byen. Her har vi muligens våre største ressurser, både spillemessig og på annet hold. Jeg tenker særlig på Torger Strand, men også Brede Kvisvik - og et par ”trøndere” som er på vei inn i klubben. Torger har vært en stor pådriver og inspirator for klubbens styre i året som har gått.
- Nå er det helt sikkert noen som er uteglemt i all omtale, men da får vi ta igjen den rosen til neste runde. Vi kan legge til at vi savner styremedlem Tore Kristiansen, men vi satser på at du dukker opp igjen senest på nyåret, Tore!


Vi ønsker alle våre medlemmer, særlig aktive spillere, men også foreldre og andre engasjerte sjakkentusiaster en jul utenom det vanlige. Det betyr en jul fylt av positive tanker fra a til å.

Året 2008 var året da snøballen begynte å rulle. Den vil fortsette, men trenger hjelp av flere enn noen få styremedlemmer. Det er styrets ansvar å engasjere andre til å bli engasjert. Ved siden av å ha det trivelig, så er det å gjøre hverandre gode, klubbens viktigste oppgave. Vi gleder oss til 2009, hvor oppgavene står i kø.

På vegne av styret i Kristiansund Sjakklubb: Ha en fredelig og positiv jul.

Utskriftsvennlig versjon

Teknisk ansvarlig